Terugbetalen huur- en/of zorgtoeslag of voorlopige teruggaven

De laatste tijd krijgen we op het spreekuur  regelmatig te maken met mensen die hun zorg- of huurtoeslag of teruggekregen inkomsten belasting weer bij de belastingdienst moeten inleveren. Dat is heel sneu.

Vaak kan dat heel eenvoudig voorkomen worden. De belastingdienst stuurt meestal in december, de maand van de cadeautjes, aan vrijwel iedereen die dit jaar één van de toeslagen of een voorlopige teruggave van de inkomstenbelasting heeft, een overzicht van wat ze in 2009 aan toeslagen of  voorlopige teruggaven zullen krijgen. Op die kennisgeving staat achterop ook het inkomen waarop dit is gebaseerd.

De belastingdienst verzoekt U om die gegevens te controleren. Als U niet reageert zal de dienst er vanuit gaan, dat de gegevens correct zijn en U volgens de kennisgeving gaan betalen. Ons advies aan U is om deze kennisgeving goed te controleren, vooral als er een een verandering in inkomen in 2008 is geweest of in 2009 zal komen. Als U er niet uitkomt, aarzel dan niet om naar het spreekuur te komen in Meppel of Hoogeveen. In Hoogeveen is er een apart belastingspreekuur op maandagavond van 19.00 tot 21.00 uur. Maak bij voorkeur wel even van te voren een afspraak via 0528 251752. (Er wordt alleen tijdens spreekuren op maandagavond en donderdagavond van 19.00 tot 21.00 uur en woensdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur beantwoord.)

Neem in ieder geval de volgende documenten mee:
- kennisgeving van de voorlopige teruggave 2009 of de beschikkingen over de toegekende toelagen voor 2009
- de aangifte Inkomstenbelasting 2007
- stukken die te maken hebben met een verandering in inkomen, als die er geweest is of zal komen. (salarisstroken e.d.)

Je kunt beter te weinig toelagen of voorlopige teruggave 2009 krijgen dan dat je terug moet betalen. Na de definitieve aanslag over 2009 wordt alles recht gezet en krijg je alsnog waar je recht op hebt. Je hebt dan een aardige meevaller en over de inkomstenbelasting die je terugkrijgt, geeft de belastingdienst een prima rente.
An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded. Reload 🗙