leerzame bijeenkomst 19 juni werking hersenen in Steenwijk

Dit keer organiseerde FNV Zuidwest Drenthe / Noordwest Overijssel een informatieve bijeenkomst in het Fletcher hotel in Steenwijk. Nadat de voorzitter de 80 aanwezigen van harte welkom had geheten en nog eventjes inging wat zoal FNV Meppel doet en organiseert gaf hij het woord aan mevrouw Marja Steegenga van de Hersenstichting. Alvorens ze op de materie ingang bedankte ze voor de uitnodiging en vroeg zoal wat de leeftijden waren van hen die aanwezig waren. Daarvoor hield zij een kort quizje. Ze vroeg aan de aanwezigen, voor zover dat kon, om te gaan staan. Vervolgens dat iedereen die tussen de 55- 60 jaar waren te gaan zitten. Vervolgens tussen de 60 – 65 jaar, enz. Al snel bleek dat de gemiddelde leeftijd van de aanwezigen voor het grotendeel bestond uit 60- en 70-jarigen. Enkelen waren al in de 80. De voorlichting wordt door het gehele land gedaan door een 12-tal voorlichters. Vervolgens presenteerde ze stellingen en vroeg of het waar of niet waar is.

De hersenen werken 24 uur per dag? Dat is waar.

De linkerhelft van de hersenen is dominanter dan de rechterhelft? Is niet waar.

Na je 65ste maak je geen nieuwe verbindingen meer aan. Waar of niet waar. Waar.

Training blijft zeer belangrijk. Veel stres is slecht voor de hersenen. Is waar!. 1 op de 4 mensen krijgt ooit te maken met een hersenaandoening. Is waar!

De hersenen: - zenuwcellen (grijs en witte stof). Een compleet netwerk (ca. 86 miljard cellen). De hersenen houd je gezond door gezonde slaap, bewegen, voeding en trainingen. De hersenen zijn belangrijk bij alles wat je doet, motoriek, gedrag, persoonlijkheid. De hersenen sturen aan, zowel lichamelijk, cognitief en emotioneel. Op een hersenscan kan je de witte en grijze stof zien. Het bestaat uit een bloedvaten netwerk. Ze worden voorzien van zuurstof en voedingsmiddelen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hersenen en slaap. Slaapfases tijdens de nacht worden gekenmerkt door verschillen in hersenactiviteit. Hoe dieper je slaapt, hoe trager de hersengolven. De eerste uren is vooral de diepe slaat. Naarmate de nacht vordert, hoe lichter je slaapt. Dromen doen we allemaal, bij elke slaapfase. Wat kunnen we doen voor een gezonde slaap? Rustige ademhaling, niet te veel eten en drinken c.q. koffie, rustige donkere kamer. 1 uur voor het slapen niet meer op je telefoon kijken, tablet of laptop.

Na de pauze volgde er weer een kort quizje.

Bewegen zorgt voor de aanmaak van nieuwe hersencellen. Is waar! Om je hersenen gezond te houden moet je iedere dag sporten c.q. bewegen! Is waar! Bewegen kan slaapproblemen verminderen! Is juist! Vlak voor het slapen gaan een klein stukje wandelen is geen probleem!

Hersenen en bewegen. Tenminste 30 minuten per dag! Bewegen is altijd goed. Door te bewegen worden stoffen aangemaakt voor de ontwikkeling van groei en het functioneren van de hersencellen. Die stoffen heten neurotrofines. Belangrijk voor de aanmaak van hersencellen (neurogenese), maken nieuwe verbindingen tussen de hersencellen (synaptogenese) en aanmaak van nieuwe bloedvaatjes in de hersenen (angiogenese). Helaas moeten soms moeilijke woorden genoemd worden, doch helaas het kan niet anders.

Hersenen en voeding. 20% van de energie gaat naar de hersenen. Belangrijke voedingsstoffen zijn Vetzuren (Omega 3), Vitaminen (B -C -E) en mineralen. Voedingstips voor de hersenen zijn: Afwisseling van eten is goed, b.v. Peulvruchten, vette vis, handje vol noten, tenminste 1 á 1½ liter vocht per dag, volkoren producten en bakken in olijfolie.

Hersenen en training. Hersenen zijn flexibel. Iets nieuws leren maakt nieuwe verbindingen, Daag uw hersenen uit. Blijven afwisselen van hetgeen u doet. Verwacht geen wonderen.

Tips voor mentale fitheid. Leer eens een andere taal, speel een instrument (muziek of luisteren is al beter), denkspelletjes, wandelen en fietsen (doe dat ook eens in een andere omgeving, Koken, maak eens iets anders b.v. buitenlandsgerecht.

Het is nooit te laat om met iets te beginnen. Maar hoe eerder je begint, hoe beter. Houd het wel leuk en houd het vol.

 

tekst en foto J. Logtenberg

 

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded. Reload 🗙